Søk på sidene


Innlogging

Besøkende nå:

Vi har ingen gjester og ingen medlemmer på besøk.

Høsttreff 2014 - Nome

IMG 3125   IMG 3146   IMG 3188

Skribent for dette treffet skulle velges ut å jeg var litt uheldig med en kommentar så
fingeren pekte på meg . Første gang jeg skriver et referat fra Igg treff men skal gjøre mitt for å gi et bidrag til fellesskapet.
Torsdag ettermiddag kom de første til Nome, Svein Hyggen, Dag Wingerei, Brynjar og Anne Pihl,

Gunnar Neslein og Stein dannet således fortroppen. Det ble en dag for å pakke ut modellene, fly litt elektro på ettermiddagen og ha en sosial kveld på Lunde Vandrerhjem.

Hovedtyngden av deltakerne kom på fredag; Oddvar Kristiansen, Gunnar Rokseth, Brian Hoddy, Erling Kristiansen, Terje Straumland, Jo Erlend Thunberg og undertegnende (Ragnar Svendsen). Vi fikk kjekt besøk fra Sverige denne gangen i Anders Johansson og Jörgen Dyvik

Da vi kom var det ikke blitt fløyet noe særlig på formiddagen da det gikk i et veldig bedagelig tempo til hovedgruppa kom. Vi fikk pakket ut flyene, samt utstyr og var klare til å fly fra etter lunsjtid.
Et ørlite drag i vindpølsa og overskyet vær gir perfekt bakgrunn for å fly storseilere, løftet fant vi i form av hang/bølger på åsen bak hangaren. Dette var dagen der personlige preferanser avgjorde landingsretning.

Se IGG Sverige referat nederst i artikkelen.

Tekst: Ragnar Svendsen - Foto: Anne Pihl

 

Gunnar som tok seg av slepinga med Wilgaen, oppdraget ble utført på mesterlig vis med kjent iver.
Oddvar hadde motorproblemer med sin store 1:2 Cub, og var satt på bakken med det meste av treffet. De gangene vi fikk se modellen i luften var den et imponerende skue, majestetisk og realistisk i sitt flybilde.
Jo Erlend hadde jobbet "dag og natt" de siste to uker med å klargjøre sin nyinnkjøpte Swiss Trainer. Modellen ble klar, men en KLØNETE landing (Jo anm.) resulterte i en groundet modell. Modellen rapporteres å fly fint, og kommer sterkere tilbake på vårtreffet (du skal få så mange slep du vil Gunnar N (Jo anm.)).

Svein fikk fløyet sin Ka8b endel ganger slik at han fikk justert inn angrepsvinkelen på høyderoret - flyet fløy utrolig bra etter det. Vi fikk fløyet alle som måtte ønske det til mørket begynte å sige inn over Nome flyplass. Kvelden ble tilbrakt på Kina-resturanten med lystige historier og kommentarer.

Lørdagen ble det vi kaller en modellflygers drøm .
Sol, så å si null vind, varmt og godt - kunne man ønske seg noe mer . Eneste vi gutta håpet på var å finne de store termaler. Det ble holdt briefingmøte kl. 10 og GunnarN tok ordet med å forklare at vi måtte sjekke modeller, lading osv. og krysse av på tavla for at daglig sjekk av modellen var gjort.
Ble en del gjennomgang ang. sikkerhet da vi skulle dele plassen med fullsize seilfly i løpet av helga og flygelederne måtte holde ører og øyne åpne til enhver tid .
Skribent for treffet skulle jo også utnevnes . Det var vel der undertegnede kom med feil kommentar, så her sitter jeg nå å skriver :)

Da alt var på plass med informasjon ble det startet slep av modellene . Vi hadde 4 slepefly denne gangen . Jo Erlend med Swiss Trainer, Erling med Edge, Gunnar med Wilga og Oddvar med Cub.
Det ble Gunnar og Erling som måtte ta jobben som slepepiloter da Swiss Traineren og Cuben ikke var helt med på notene.
Oddvar hadde to slep med Cuben sin, men motoren ville ikke fungere skikkelig, så han fikk en landing uten motor som han mestret utmerket.
Erling fikk testet ut Edgen som sleper, noe som den gjorde med solid autoritet med 240ccm i nesa.

Jo Erlend hadde vel den beste nesa for å finne termikk den lørdagen . Han lurte seg bort og var vel den som klarte å holde seg lengst oppe sammen med Brynjar . Jeg fikk også en lang tur med Antaresen som jeg klarte å holde oppe i over en time, men det var en kamp om å holde modellen i 400 til 500 meters høyde . Kom man under 400 meters terskelen så ble det glidetur ned til moder jord .
Jo Erlend hadde dagens høydepunkt da han strøk vollen i over 250 km i timen, og gikk loddrett til værs for så å dra enda ett par lowpass med denne fantastiske Arcusen sin.
Gunnar fikk testet ut sin nye Dg 303 fra Paritech som har hvert i mine hender, og fikk seg vel noen overaskelser om glidetallet på modellen . Dette er en modell som ikke vil ned med det første og har lite drag. Da han skulle lande ble han nok tatt litt på senga men fikk landet den i siste liten før vollen . Tror det bare var en meter til kanten på den . I fjor måtte jeg selv opp i en tretopp over vollen å hente DG'en, da jeg ikke hadde marginene på min side.

Det var vel Jo Erlend og Brynjar med sine Arcus og ASK 21 som var mest i lufta på lørdagen, men vi var ikke langt bak vi andre heller. Gunnar R hadde med seg sin Fox1:2 og drev med utrolig flott acroflyving . Gunnar hadde en nyinnkjøpt "skiboks" på taket, spesiallaget til sin Fox og den så ut som en drone fra det amerikanske forsvaret .
Det ble litt hektisk til tider da vi hadde full size slepefly og seilfly aktivitet over stripa, men flygelderne gjorde en god jobb, og hjalp godt til å holde orden i rekkene .
Det som var litt spesielt denne gangen var når Egil fløy fullsize acro over stripa, så hadde vi problemer med å se om det var en modell eller et ordentlig seilfly.
På litt avstand var det jammen ikke lett å se .

Anders og Jørgen fløy sine modeller og storkoste seg på Nome. Jørgen hadde med seg Erlings gamle ASH 26 fra Shueler Modellbau. Denne ble kjøpt i 2003 og den så like fin ut i dag. Anders fløy en Asw15. Våre svenske venner hadde kjørt 50 mil for å komme på treffet. Terje fløy sin Asw 27 fra Dieter Schmidt. Den er en utrolig seiler som dekker det meste.
Stein hadde med seg sin Dg 500 fra Shueler å koste seg med mange flotte turer.
Brian hadde med seg sin flotte nyreturerte Asw 15 men kom ikke i lufta da han valgte å være mer sosial og se andre fly .
Dag og Svein hadde med seg sine flotte modeller Spalinger, Gøttinger Wolf og Ka 6 som er mer klassikere blant seilflyene. Disse to herrer har utviklet en meget god lagåend, og hjelper hverandre med disse flotte seilflyene som er mindre enn noen av de store beistene andre drasser rundt med.
Igg dreier seg om å komme sammen for å fly seilfly, og de to viser at det går an å ha det like gøy med seilfly som er kun halve størrelsen av det noe av oss andre holder på med .
Sitter med en liten følelse at det er noen som blir blåst overende når man kunne tenkt seg å begynt som modellseilflyger og ser disse svære flotte maskinenen som vi flyr. Det er viktig for miljøet at vi formidler til nye som har lyst til å begynne at de kan komme med seilfly i alle klasser om de har lyst.

Undertegnede fikk flydd Antaresen en god del ganger på lørdagen å fikk skikkelig taket på den etterhvert. Fikk prøvd på en liten speedleg, men tar det rolig til jeg kjenner modellen ut og inn i lufta .

Vi gav oss i 18 tiden på stripa å var klar til å dra opp på Lunde vandrehjem for å grille ute på terrassen. Det ble en veldig sosial kveld med masse godt å sette tennene i og gode historier lå på lur .

Søndag

Igjen viste været seg fra sin beste side, og dagen begynte akkurat der lørdagen slutta.
Briefing kl. 10 av Gunnar N om hva vi måtte passe på i løpet av dagen.
Huke av på tavla for sjekk av modeller, og at det var fullsize aktivitet i luftrommet over oss .
'Det ble også tatt opp litt av dette med sikkerhet .Vi kan bli litt bedre på dette med tanke på de som står inne i ruta å flyr. Det er viktig at de som flyr får full konsentrasjon, uten at de blir forstyrret av andre samt at flyene skal helt ut av stripa .
Det ble som en kopi av lørdagen med masse flott flyving og noen fant litt termikk mellom slagene .
Gunnar hadde 136, Oddvar hadde 2 og Erling hadde 20 slep denne helga å all ære til dem som fikk oss trygt opp i lufta .

Utrolig kjekt gjensyn med Oddvar og håper han stiller på masse Igg treff fremover .
Dagen ble som lørdagen og Jo Erlend og Brynjar var hissigst på grøten også denne dagen.
Førstnevnte fløy noen heftige Lowpass med sin modell, og han hadde vel ikke en landing som ikke var under karakter 9 på en skala fra 1til 10.

Legger merke til hvor høy kompetanse det er i Igg miljøet for å ferdigstille disse modellene, fly dem, og ikke misnt lande dem.
Tror av de 158 totalt slepene så var det kanskje en eller to landinger som var litt harde, ellers så landet alle silkemykt på stripa og man kunne nesten ikke høre flyene sette hjulet nedpå. Det sier litt om nivået på det vi holder på med.

Dagen ble en stor drøm for oss seilflyvere men desverre måtte den ta en slutt også.
Mange begynte å pakke i 16-tiden da mange hadde lang vei å kjøre hjem .
Forståelig nok når man har mellom 20 til 50 mil å kjøre.
Noen valgte å være over til mandag på vandrehjemmet så det ble litt flyving utover ettermiddagen .
Fikk noen turer med Erling og Gunnar som slepekusker, og testet ut Pilatus B4 og var fornøyd med
hvordan den oppførte seg i lufta .
Det ble pakket kl 18, og tatt farvel til kjekke flyvenner .

Det er som man bare går å gleder seg til neste treff .
En flott helg ble det uten noe uhell av noe slag og jeg vil påstå at det må ha hvert ett av de beste treffene som har vært. Makan til flott flyvning skal man lete lenge etter .
Da er det bare å melde seg på siste treff som også er på Nome 17. til 19. oktober, og få med seg det siste ut av et fantastisk år i Igg miljøet .

Ragnar Svendsen

 

Se også reportasjen hos IGG Sverige skrevet av Anders Johansson:

http://www.igg-sverige.se/index.php?option=com_content&view=article&id=295

 

IMG 3099 IMG 3106 IMG 3111 gn
Arcus etter pass Dag og Svein rydder vei Brynjar i pass Gunnar N har en venn
IMG 3120 IMG 3124 IMG 3126 IMG 3133
Oddvar nyter skyggen Dag og Gunnar R Jörgen og Anders Dag og Svein
IMG 3134 IMG 3140 IMG 3152 IMG 3169
Dag inn for landing Utelanding av Brynjar Her flekses villig vekk Antares inn for landing
IMG 3178 IMG 3187 IMG 3193 IMG 3194
Her snakker vi rå kraft Ask21 going up Ingen DI? Straffen er nær Justismordet er et faktum